Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Evo mene opet Smile

Nabavio sam zlatarovo bure kao što ste mi predložili. Sad je na red došao recept pre nego što naručim sirovine. Ne mogu se pohvaliti da umem rukovati programom Brewtarget ali se mogu pohvaliti da sam pokušao Big Grin Evo kako je to ispalo:

Drugo kuvanje - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Batch Size: 27,003 L
Boil Size: 31,803 L
Boil Time: 60,000 min
Efficiency: 70%
OG: 1,054
FG: 1,013
ABV: 5,3%
Bitterness: 40,1 IBUs (Tinseth)
Color: 7 SRM (Morey)

Fermentables:
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Ger Grain 6,000 kg Yes No 81% 2 L
Caramunich Malt Grain 350,000 g Yes No 72% 56 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Total grain: 6,850 kg

Hops:
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Magnum 13,5% 25,000 g Boil 60,000 min Pellet 27,5
Magnum 13,5% 10,000 g Boil 30,000 min Pellet 8,5
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 10,000 min Pellet 2,7
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 5,000 min Pellet 1,5

Yeast:
Name Type Form Amount Stage
Safale S-04 Ale Dry 13,500 g Primary

Mash:
Name Amount Temp Target Time
Infusion 21,235 L 73,861 C 67,000 C 60,000 min


Zbog toga što smo prošli put imali problema sa zagrevanjem do temperature ključanja usled lošeg gorionika i time izgubili mnogo tečnosti, stavio sam malo veću vrednost isparenja/h, 4 litara. Ipak, sada smo nabavili jači gorionik (5.5 kw) i uradićemo jedno test kuvanje da baš vidimo koliko nam ispari vode za pola sata kuvanja (možda ova ideja zvuči smešno, nemam pojma Smile). Uglavnom, odnos "Batch size" i "Boil size" verovatno će biti drugačiji ali ajd, to sad i nije bitno toliko. Po ovom trenutnom proračunu ukomljavanje će se vršiti sa oko 21 L vode a zatim će se ispirati sa oko 18 L vode.

Želeo bih da pažljivo pogledate i da mi ukažete na sve što vam se čini pogrešnim. Da li je dobra kombinacija sladova? Da li je dobro i pravilno ohmeljeno? Da li je dobra količina kvasca. Možda neki savet?

Caramunich slad imam i čuvam ga na suvom i hladnom. Pelete hmelja takođe imam od prošlog kuvanja i čuvam ih u kesicama koje su izlepljene pedantno i stavljene u zamrzivač ali nisu vakumirane. Tako ih čuvam od prošlog kuvanja, tj. decembra. Mislite li da su još upotrebljive?

Izvinite zbog ovako dugog posta i hvala što ste čitali Smile
Find Odgovori



Messages In This Thread
Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti... - by kmnccc - 14.02.2015, 10:20

Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools