Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
This post was last modified: 02.03.2015, 09:08 by kmnccc.
I to drugo kuvanje je gotovo. Videćemo šta će ispasti. Nisam baš najzadovoljniji nekim stvarima ali dobro, videćemo rezultate.

Nisam mogao da ukomljavam u vreći jer je vreća manjeg obima od lonca pa sam procedio iz lonca u bure kroz vreću i to nije prošlo baš najsrećnije Smile U međuvremenu mi je zakazala druga boca s plinom pa nisam mogao uporedo sa ukomljavanjem da zagrevam vodu za ispiranje. Zbog toga sam nakon ukomljavanja morao da tek zagrejem vodu za ispiranje dok je sladovina sa sladom u vreći čekala u buretu nekih 15 - 20 minuta. Šta mislite da li je to poremetilo proces?

Sledeći problem je bio s kvascem. Stajao je malo duže od predviđenih 25 minuta jer sam loše procenio za koliko ću uspeti da ohladim sladovinu. Prošli put je bila manja količina i brže smo je ohladili. Tako da je kvasac je stajao u vodi pre dodavanja oko četrdesetak minuta dok sam ohladio i aerisao.

I treća stvar kojom nisam zadovoljan je što je evo sada već prošlo tridesetak sati od ostavljanja fermentora a vrenjača se još nije pomakla što me tera do zaključka da fermentor ne dihtuje. Napravljen je od zlatarevog bureta po preporuci ali mi je bure odavalo utisak jako loše obrade jer je na rubu bureta gde treba da dođe do dodira sa poklopcem bilo neke plastike viška koja je valjda nastala u procesu proizvodnje. Sprečavala je dobar kontakt s poklopcem i ja sam je odsekao i taj rub fino išmirglao. Mislio sam da sam tako osigurao da bure dihtuje ali izgleda nisam baš uspeo.

Jedna od najboljih stvari je na brzinu improvizovana fermentaciona komora koja radi savršeno. Stari zamrzivač koji ne radi, dakle samo kutija. Unutra je ugrađena sijalica sa nekim starim analognim termostatom koji radi odlično. Mogu da kontrolišem temperaturu sa preciznošću od +/- 1C što je veliki napretak u odnosu na prošli put. Sada temperatura stoji na 18-19C. Šta mislite, koja bi oprimalna temperatura bila za ovaj elgleski Pale Ale, odnosno sa kvascem safale S-04?

edit:
Zaboravio sam da pomenem da mi je OG: 1.054 ili 1.053 (ne mogu baš precizno da očitam) za razliku od predviđenog 1.052. Takođe, imam oko litar piva manje od predviđenog.
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti... - by kmnccc - 02.03.2015, 09:02

Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools