Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Previse kvasca?
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Previse kvasca?
u pivu mora biti optimalna količina kvasca što znači da ga ne smije biti ni premalo, ni previše u trenutku kad se doda u sladovinu. razlog tome je taj što se kvasac množi prije početka i za vrijeme aktivne fermentacije i to diobom stanica (eng. budding), odnosno stručni naziv je mitoza. prilikom te diobe stvaraju se određeni spojevi koji doprinose okusu u pivu. ti spojevi zovu se esteri (između ostalih). ako je kvasca na početku premalo u pivu (to se zove under pitching) on će se množiti previše i stvorit će se previše estera što će uzrokovati jako "voćno" pivo, što najčešće nije poželjno. s druge strane, ako je kvasca na početku previše (to se zove over pitching), neće imati potrebe da se množi skoro nikako a time se neće stvoriti ni malo estera, što opet ne valja jer će pivo biti naizgled suho i vodenasto i bez karaktera.

recimo, dodavanjem novog piva na postojeći talog od kvasca se radi jedan ogroman over pitching, odnosno, tamo ima previše kvasca i to generalno nije dobro. osim estera koje sam naveo, koji neće biti proizvedeni u optimalnoj mjeri, drugi problem over pitchinga (dodavanja previše kvasca) je autoliza kvasca, odnosno prirodno odumiranje ćelija koje su se "umorile" u prethodnoj fermentaciji i praktično su mrtve kao i buduće odumiranje novih ćelija u novom pivu "koje neće imati šta da rade" jer je tamo jednostavno previše kvasca - kao takve daju specifičan i nepoželjan okus poslije u pivu.

kada kažem optimalna količina kvasca to je jednostavno broj stanica/ćelija po jednom mililitru sladovine. preporučena optimalna količina kvasca gornjeg vrenja za sladovine do 1.050 specifične gustoće je 6 miliona ćelija po mililitru sladovine, a za sladovine od 1.050 do 1.080 specifične gustoće je 12 miliona ćelija po mililitru sladovine.

za lager kvasce, odnosno kvasce donjeg vrenja, ovaj broj je daleko veći, ali to i nije tako važno jer ti radiš sa kvascima gornjeg vrenja.

što se tiče over pitchinga i under pitchinga ovo su neki problemi koji mogu nastati:

over pitching (dodano previše kvasca u sladovinu prije fermentacije)
- jako niska ili nikakva proizvodnja estera
- ekstremno brze fermentacije
- krajnji proizvod je "tanko" i vodenasto pivo
- autoliza kvasca odnosno odumiranje ćelija koje "nemaju šta raditi" i loši okusi u pivu vezani za autolizu

under pitching (dodano premalo kvasca u sladovinu prije fermentacije)
- prevelike količine diacetila (pisao sam o diacetilu na prethodnoj stranici)
- prevelike količine fusel alkohola (pisao sam i o tome)
- prevelike količine estera (jaki i skoro neugodne voćne arome)
- proizvodnja velikih koncentracija sumpora
- visoke završne gustoće (fermentacija se jednostavno zaustavi i pivo neće da prevrije iako još ima fermentabilnih šećera u sladovini)
- rizik za infekciju (kada je malo kvasca, to znači da druge bakterije i gljivice imaju prostora za razvoj u sladovini)


eto, nadam se da sam pomogao. ako još šta ne bude jasno, pitaj. što se tiče količine kvasca za 10 l sladovine, ja bih stavio pola vrećice. i zaboravio sam napomenuti da količina kvasca zavisi i od vrijednosti OG - za sve vrijednosti preko 1.065 bi trebalo dodavati više kvasca. mr malty je odličan kalkulator i on to sve fino izračuna.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Previse kvasca? - by gajba - 04.01.2013, 10:05
RE: Previse kvasca? - by pivska mušica - 04.01.2013, 11:21
RE: Previse kvasca? - by raix - 28.01.2013, 08:12
RE: Previse kvasca? - by pivska mušica - 28.01.2013, 08:35
RE: Previse kvasca? - by attilasabli - 24.09.2013, 12:13
RE: Previse kvasca? - by raix - 29.01.2013, 06:38
RE: Previse kvasca? - by pivska mušica - 24.09.2013, 04:16
RE: Previse kvasca? - by attilasabli - 24.09.2013, 06:54
RE: Previse kvasca? - by Rodney - 02.03.2016, 01:59
RE: Previse kvasca? - by pivska mušica - 02.03.2016, 02:19
Previse kvasca? - by Rodney - 02.03.2016, 03:59
RE: Previse kvasca? - by AleksandarV - 02.03.2016, 04:27
RE: Previse kvasca? - by ale ale - 03.03.2016, 10:05
RE: Previse kvasca? - by ale ale - 05.03.2016, 05:47

Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools