RE: Recenzije domaćih piva
(19.06.2015, 08:51 )pivska mušica Wrote: Probao sam tri od ovih sto su stigle i sva tri piva su super.
Stanetova IPA
Odlična. Svaka cast Stane. Po kojem je ovo receptu?
Zisova IPA
Odlična i Zisova. U odnosu na Stanetovu malo je sladja i sladnija.
Mostarski belgijanac od mange_tout
Iznenadio me kvasac ovaj Fermentisov Abbaye. Nije nimalo los niti posebno inferioran u odnosu na belgijske pandane u tekucem obliku. Recept sam bas pogledao. Pivo je kompleksno, slatkasto, ima 'mesa' a opet nije prejako alkoholom. Osjeti se da ima dosta specijalnih sladova.
Svaka vam cast svima i jos jednom puno hvala na pivama. Kad probam ostale, javim se na ovoj temi.
Evo recept za moju IPA:
24L
Efficiency 83%
4,00 kg Pale Ale Malt (6,9 EBC) 60,0 %
2,00 kg Maris Otter (5,9 EBC) 30,0 %
0,70 kg Caramel Malt (120,0 EBC) 10,0 %
15,00 g Magnum [13,50 %] - Boil 50,0 min Hop 16,8 IBUs
30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 20,0 min Hop 19,0 IBUs
20,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8,2 IBUs
50,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 1,0 min Hop 2,4 IBUs
1,5 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
Est Original Gravity: 1,070 OG
Est Final Gravity: 1,013
Estimated Alcohol by Vol: 6,9%
Bitterness: 46,5 IBUs
Color: 25,6 EBC
60min @ 66,0C
Suho hmeljenje 8 dana Columbus 40g i naravno 4 dana 40g CitraBig Grin
Jedino što bih još promijenio kada bih ponovno kuhao po ovom receptu je što bih smanjio ABV na 6,3-6,5, smanjio gorčinu za nekih 5 IBU-s (ovih 46,5 po receptu sigurno nije bilo ja mislim da je bilo možda i 60IBU-s ja bih smanjio na 54-55) i što bi kao što sam i planirao raditi suho hmeljenje a na kraju sam radio 8 dana columbus40gr i citru40gr