RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
Imam problem sa podesavanjem ukomljavanja u Brewtargetu.
Naime, kada hocu da radim mashout nakon resta za konverziju (60 min na 67C), taj korak unesem isto kao i prvi. Problem je sto mi onda Brewtarget izbaci npr. 20 L vode od 83C da dodam u npr. 13 L vode sa sladom koji se vec nalaze u Mash Tunu kapaciteta 30 L, sto znaci da ne moze. Pored toga, automatski mi doda i Final Batch Sparge sa nekih 6-7 L vode na nekoj temp.
Taj problem sam prevazisao tako sto sam ispostovao uputstva programa, s tim da sam u kominu dodao nekih 2-3 litra prokuvale vode (uzeto od onih 20L), tj. onoliko koliko je trebalo da temperaturu povecam na 76.7C za mashout.
Kada je prosao taj mashout rest od 10 minuta onda sam poceo sa ispustanjem sladovine. Kada je prvi dio sladovine sav istekao, onda sam u tun usuo i ostatak vode iz lonca i nastavio sa ispiranjem mjereci preboil gravity u loncu i prestao sam ispirati kad je mjerenje pokazalo malo nizu gustinu prije kuvanja nego sto je bilo po receptu. U tunu mi je ostalo jos oko 3 L sladovine koju sam bacio jer je bila prerijetka.
Ima li neki drugi nacin za podesavanje mashout-a? Ovako sam izgubio ova 3 L i tacno toliko mi je falilo na kraju u fermentoru.
Moze li se ovo rijesiti u Beersmeth-u? Istekla mi je trial verzija pa da znam hocu li kupovati punu.