RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 11.09.2015, 01:25 by Panchev.
Malo sam pročešljao forum sa ključnim pojmom "oksidacija" i nisam baš vidio da je neko baš rekao:
"Ej, ljudi, 100% sam siguran da mi je pivo oksidiralo!"
Prvo skuhano pivo je popijeno, ljudi se nisu (dosad) žalili, nekom je odgovaralo, nekom ne,
ali ja sam ubijeđen da je nešto falilo, a što sam više čitao, sve mi više upućuje da je pivo
blago oksidiralo. Evo razloga što misilm da je to slučaj i kako se moglo desiti:
1. Zapremina fermentora je 40L, sladovine je bilo oko 14L.
2. Prije pretakanja u flaše, fermentor je prenošen i sladovina se uzburkala.
3. Korištene su flaše sa swing-top čepovima i nakon 3. - 4. sedmice prestale
su pucati pri otvaranju.
4. Pivo je jako slabo pjenilo, vremenom gotovo nikako.
5. Gorčina i miris su jenjavali svake sedmice (doduše, na početku je možda bilo i previše).
Na početku sam mislio da je razlog za sve malo šećera za karbonizaciju ili
da je na početku bilo previše mlado, al' sad mislim da je ipak neka od grešaka
(ili više njih) u procesu.
Ispade da sam postavio sam sebi pitanje i odgovorio na njega, a ako je tako,
možda nekom početniku može koristiti kao lekcija. U suprotnom, volio bih čuti
mišljenje iskusnijih