Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dekokcija
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Dekokcija
Nemamo na forumu temu o dekokciji, pa evo da je pokrenem. Upravo sam usred ukomljavanja, radim trostruku dekokciju.

Za one koji ne znaju, dekokcija je metoda ukomljavanja kojom se rade restovi (acid, protein, saccharification, mash out itd.), ali ne na nacin da se komina direktno dogrijava ili da se dodaju odredjene kolicine vruce vode, nego na nacin da se vadi odredjena porcija komine, i kuha odredjeno vrijeme, pa se ponovo vraca na temperaturi od 100C kako bi se temperatura u mash tunu digla na naredni rest.

Nekad je bila neizbjezna zbog lose modificiranih sladova, pa je kuhanje dodatno oslobadjalo molekule skroba da bi im enzimi mogli pristupiti. Danas su sladovi dovoljno modificirani i samo uzimajuci to u obzir, od dekokcije nema neke svrhe jer imamo punu konverziju.

Ali dekokcija ima i drugu prednost, a to je pojacavanje okusa i mirisa slada, jer se kuha najgusci dio komine, pa osim maillardove reakcije, samo zrnevlje i ljuske pri kuhanju otpustaju okuse u sladovinu, odnosno pivo.

U principu jako je jednostavno izracunati kolike kolicine dekokcije treba vaditi da bi se pogodile temperature, ali na ovaj nacin se produzava kuhanja za sigurno 2 ili 3 sata i jako je naporno.

Sto se izracunavanja tice, ja sam koristio formule Kaia Throestera.

Dvije stvari je potrebno izracunati:

1. Zapreminu ukupnog masha
2. Kolicinu masha koji je potreban da bi se temperatura komine digla na naredni rest.

Formula za zapreminu masha:

Quote:Vmash=masa slada (R+0.68 l/kg)

R=water to grain ratio

Ja sam radio sa 6.24 kg slada i water to grain ratiom od 3.5l/kg, pa je zapremina mog masha bila po formuli:

Vmash=6.24(3.5+0.68) = 26.08l

Nakon sto imamo podatak o zapremini masha, imamo input za sljedecu formulu, a to je volumen potrebne dekokcije da bi se sa jedne temperature podigli na drugu u mash tunu.

Formula je sljedeca:
Quote:
DecV=Vmash *(Tciljna-Tpocetna)/(Tboil-Tpocetna) + 20%

U mom slucaju za trecu dekokciju na primjer dizem sa 65 na 75C, pa to izgleda ovako:

DecV=26*(75-65)/(100-65)+ 20% = 26*(10/35)+20% = 26*0.285+20% =8.9l

Na ovaj nacin pogodio sam sve kako sam i planirao, pa eto ako neko bude uskoro radio, da imamo na forumu malu pomoc za dekokciju, a i temu da se ovdje moze o tome raspravljati ako bude potrebe.

beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Dekokcija - by pivska mušica - 12.09.2015, 03:16
RE: Dekokcija - by Stane - 12.09.2015, 05:07
RE: Dekokcija - by ale ale - 12.09.2015, 05:08
RE: Dekokcija - by pivska mušica - 12.09.2015, 05:21
RE: Dekokcija - by raix - 13.09.2015, 11:18
RE: Dekokcija - by Das Bier - 13.09.2015, 11:44
RE: Dekokcija - by pivska mušica - 13.09.2015, 12:25
RE: Dekokcija - by raix - 13.09.2015, 05:52
RE: Dekokcija - by p.Ivo - 13.09.2015, 10:10
RE: Dekokcija - by raix - 13.09.2015, 10:14
RE: Dekokcija - by Stane - 15.02.2016, 09:17
RE: Dekokcija - by pivska mušica - 15.02.2016, 09:28
RE: Dekokcija - by galabl - 25.02.2016, 11:19
RE: Dekokcija - by galabl - 26.02.2016, 11:23

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools