Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Raftastični cider
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Raftastični cider
This post was last modified: 18.09.2015, 04:57 by raix.
vinobran nije zastita od oksidacije vec sluzi kao zastita od dejstva divljih kvasnica. divljaci, posto ih ima na vocu, u prisustvu vinobrana(koji u vodenom rastvoru prelazi u aktivni sumpor) postaju inaktivni.
sumpor ili vinobran se koristi u vinarstvu od kad postoji moderna tehnologija pravljenja vina.
ja ga dodajem u grozdje prilikom muljanja (10g na 100kg). Tako izmuljano grozdje nece otpoceti fermentaciju u narednih 12 sati, sumpor isparava te se njegova koncentracija smanjuje, taman je oko 12 sati portebno za maceraciju, onda dodajem kvasac.

poenta vinobrana je, bar koliko sam citao, u tome da inaktivira kvasnice. ali posto ih ima koliko hoces vrsta, i sve se nalaze bas na vocu, samo one kvasnice koje su prezivele taj tretman ce otpoceti fermentaciju. u vinarstvu takve kvasnice smatraju najpotentnijim za zdravu fermentaciju. tj. prezivece i visok sadrzaj alkohola te ce i zavrsiti fermentaciju do kraja.
ako pravim belo vino, posto je tehnika malo dugotrajnija jer zahteva muljanje grozdja, cedjenje sire, bistrenje sire preko noci (bentonitom), znaci vise od 12 sati, i tek onda dodavanje kvasca. tu treba staviti vise vinobrana.

ima vinarija koje ne dodaju selekcionisane kvasce u svoja vina. u osnovi, odaberu najzdravije grozdove par dana pre branja vinograda, tretiraju sa vinobranom i onda ostave na spontanu fermentaciju. ta pocetna kolicina im je starter za ostatak vinograda. ovo daje dobre rezultate, ali variraju iz godine u godinu. tj ne zna se koja kvasnica je preovladala. kod selekcionisanih kvasaca, arome u vinu su konzistentne iz godine u godinu. jer koriste posebno odabrane klonove (nije GMO) celija kvasca, koji prave uvek iste fenole i estre.

sto se tice cidera, ja cu u moj dodati vinobran u toku cedjenja soka. a onda cu ga castiti kesicom nekog sampanj kvasca.

a sto se tice cedjenja soka veceras, pa kuvanja. mislim da ce ti krenuti fermentacija kvascima sa voca.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Raftastični cider - by rafter - 18.09.2015, 02:18
RE: Raftastični cider - by raix - 18.09.2015, 03:00
RE: Raftastični cider - by rafter - 18.09.2015, 03:03
RE: Raftastični cider - by Das Bier - 18.09.2015, 03:21
RE: Raftastični cider - by rafter - 18.09.2015, 04:08
RE: Raftastični cider - by raix - 18.09.2015, 04:55
RE: Raftastični cider - by pivska mušica - 18.09.2015, 06:17
RE: Raftastični cider - by rafter - 18.09.2015, 08:32
RE: Raftastični cider - by raix - 19.09.2015, 07:06
RE: Raftastični cider - by b62p - 10.01.2018, 09:52
RE: Raftastični cider - by RaspyRoe - 25.09.2018, 09:45
RE: Raftastični cider - by brxon - 24.10.2018, 10:51

Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools