raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote: (18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš
Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom?
problem je pankreasna amilaza samo u tome sto moras naci pankreas mladog juneta i sto u njemu ima proteaza i lipaza.
pljuca sadrzi samo amilazu.
|
|
|