RE: Frižider kao fermentaciona komora
Danas mi je stigao STC-1000 kontroler narucen preko e-bay-a pa sam sastavio fermentacionu komoru.
Prethodno nabavljeno 6m trožilnog kabla, tri utikača, dvije utičnice i jedno grlo za sijalicu (tip vulgaris), izolaciona traka, plastična kutija za kontroler i kablove (koštalo 30-ak KM).
Nakon što sam isjekao otvor na kutiji, spojio sam dovod struje na kontroler te na dvije sklopke (hlađenje, grijanje) - smeđa žica. Izlaz iz sklopke spojen na izlazne kablove za grijenje/hlađenje. Zatim spojena nula (plava žica) direktno na istu u izlaznim kablovima na koje sam spojio i uzemljenje (žuta žica) i na izlazne kablove montirao utičnice. Utičnica za hlađenje označena plavom trakom.
Prethodno nabavljen polovan frižider. Skontao sam da je najbolji za ovu svrhu ugradbeni jer najčešće nema prostor za led i ostaje više prostora za bure.
Nakon odokativne procjene izbušio rupe za senzor i kabal za grijaće tijelo, te iste uveo u unutrašnjost frižidera.
Kabal za sijalicu fiksiran samoljepljivom trakom, otvori kroz koje su prošli kablovi zatvoreni silikonom.
Kontroler radi, pali frižider i sijalicu. Naručio sam preko e-bay-a grijač za terarije koji se navrne u obično grlo za sijalicu pa njega planiram koristiti umjesto obične sijalice, samo još on nedostaje...