Varšavski festival piva 2015
Danas sam zavrsio sa obilaženjem festivala piva u Varšavi. Skupilo se dosta flaša za ponijeti, a na licu mjesta popilo se mnogo jako dobrih piva.
Ove godine zaista se primjetio napredak u odnosu na prethodnu, posebno zato jer je sada bila festivalska aplikacija za android i iOS, koja je jako olakšala kretanje i snalaženje po festivalu. Bila je mogućnost unaprijed rezervisanja piva koja me zanimaju, a aplikacija mi zvoni u trenutku kad je bure tog piva prikljuceno na tap, da ga ne propustim.
Festival je popraćen medijski, kako u stampanim, tako i u elektronskim medijima. U tri dana festivala proslo je 26.000 ljudi. Subota danas je bila, zanimljivo, najslabiji dan s najmanje ljudi. Jucer, u petak je bila prava ludnica.
Festival je opet odrzan na stadionu, i ove godine je sve puno lakse prolazilo nego prosle. Jako puno ljudi je bilo u organizaciji.
Svaki dan festivala su odrzavana razna predavanja, kako za homebrewere, tako i za civile koji tek ulaze u svijet piva. Ja sam imao kartu za sva tri dana i bio sam na nekoliko predavanja od kojih mi se najvise svidjelo predavanje o senzornim karakteristikama piva.
Proglasenje pobjednika ovogodisnjeg homebrew takmicenja odrzalo se na stadionu, a cijela jedna tribina je bila popunjena navijacima
Pobijedio je covjek sa american barley wine pivom.
Na festivalu je učešće uzelo 45 craft pivara, a održao se na dva sprata zgrade + tribine, a štandovi s hranom su bili na prizemlju.
Klopa je bila odlična. Od nepalske, tajlandske, preko američke, do poljske tradicionalne. Ja sam veceras pojeo nepalsku piletinu 'blago ljutu'..
Naravoučenije - ne jedite blago ljutu nepalsku piletinu jerbo ćete požaliti....
Cijene piva za 0,5l su bile cca. 2-3 KM za pils, kolsch, alt i sl., 3-5 KM za APA, 4-8 KM za IPA, 7-10 KM za DIPA, RIS, Barley wine i sl. Svaki stand je nudio opciju 0,1, 0,2, 0,3, 0,4 i 0,5 l.
Uzeo sam i odličnih čaša.
Sto se tice piva koja su mi se najvise svidjela, izdvajam pivaru Piwne Podziemie (pivsko podzemlje), sa svim njihovim pivima, uz poseban naglasak na 'Double hop, death and taxes' - Imperial black IPA, te 'Gold Digga' (ukradoše mi ime piva
) - vrhunska IPA.
Osim te pivare, na guzicu me bacio Pils Mandarina 55, pivare Gosciszewo. Vrhunska piva, natrpana hallertauer mandarina bavaria hmeljom.
To je ono sto me se BAŠ, BAŠ dojmilo.
Inače sve ostalo je bilo odlicno, sva piva su servirana svjeza, i za svaciji ukus je bilo nesto da se proba. Pivske memorabilije, majica, torbi, kapa, naljepnica za auto i slicnih stvari je bilo na tone.
U nastavku galerija sa slikama
OVDJE
Video: