Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Iskoristivost - efficency
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Iskoristivost - efficency
e ovako sad mene nešto muči. recimo ako i sam bude znao isformulirati pitanje da mogu dobiti racionalan odgovor.

dakle, pošto ukomljavam u fridžu od 25l realne zapremnine nekih do 21l. svi znate vjerojatno o kakvom fridžu govorim. stavim početnu vodu koja je na 72C koliko mi slad dopusti (ovisno o količini slada) i onda nadolijevam nakon toga sa ostatkom vode pošto sve u prvoj turi ne stane,dakle, nakon 60 min ukomljavanja dolijevam sa vodom koja je također 72C (primjera ako je u fridž stalo 20l dodam još onih 10l nakon 60min) i tako držim oko 15 min. zatim ispirem sa još 5-10l još nekih 10-15 min opet vodom koja je na 72C. dakle u fridžu se temperatura sa 72C spusti na oko 66-67C. nakon toga slad vadim i ocjedim ostatak u lonac.

dok sam kuhao sa manje slada, do 5.3kg primjetio sam da sam uz gore navedene postupke dobio hajdemo reći bolju iskoristivost (prema beertoolsu 74%), a dok je slad prelazio nekih 6kg ili 6.5kg iskoristivost mi se činila oko 66% prema beertoolsu.

da li je to moguće da je manja iskoristivost i do količine slada u malom fridžu?
Find Odgovori



Messages In This Thread
Iskoristivost - efficency - by sarajevskopivo - 09.12.2012, 04:01
RE: Iskoristivost - efficency - by zis - 09.12.2012, 08:31
RE: Iskoristivost - efficency - by Sile - 29.01.2013, 06:06
RE: Iskoristivost - efficency - by Sile - 29.01.2013, 06:17
RE: Iskoristivost - efficency - by Sile - 29.01.2013, 11:58
RE: Iskoristivost - efficency - by Sile - 30.01.2013, 01:41

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools