Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
RE: Iskoristivost - efficency
e ovako sad mene nešto muči. recimo ako i sam bude znao isformulirati pitanje da mogu dobiti racionalan odgovor.
dakle, pošto ukomljavam u fridžu od 25l realne zapremnine nekih do 21l. svi znate vjerojatno o kakvom fridžu govorim. stavim početnu vodu koja je na 72C koliko mi slad dopusti (ovisno o količini slada) i onda nadolijevam nakon toga sa ostatkom vode pošto sve u prvoj turi ne stane,dakle, nakon 60 min ukomljavanja dolijevam sa vodom koja je također 72C (primjera ako je u fridž stalo 20l dodam još onih 10l nakon 60min) i tako držim oko 15 min. zatim ispirem sa još 5-10l još nekih 10-15 min opet vodom koja je na 72C. dakle u fridžu se temperatura sa 72C spusti na oko 66-67C. nakon toga slad vadim i ocjedim ostatak u lonac.
dok sam kuhao sa manje slada, do 5.3kg primjetio sam da sam uz gore navedene postupke dobio hajdemo reći bolju iskoristivost (prema beertoolsu 74%), a dok je slad prelazio nekih 6kg ili 6.5kg iskoristivost mi se činila oko 66% prema beertoolsu.
da li je to moguće da je manja iskoristivost i do količine slada u malom fridžu?
|
|
|