Prvi Vanilla Porter
Pozdrav ekipi pivara
Radio bi ovaj vikend svoj prvi Porter, točnije
Vanilla Porter
Ovo je recept
3,40 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 65,6 %
0,70 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 13,5 %
0,45 kg Brown Malt (128,1 EBC) Grain 3 8,7 %
0,23 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 4 4,4 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 3,9 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 6 3,9 %
10,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,3 IBUs
15,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 10,0 min Hop 8 4,2 IBUs
15,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 9 4,8 IBUs
Irish Moss 15 min to the boil
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
Ono što želim od ovog Porter-a je da bude full body, soft flavors, chocolate, vanilla sweetness.
Ništa od kave i bitter & acid notes od Black Patent Malt-a i Roasted Barley-a ne želim.
E sad imam 2, 3 pitanja;
1. Dosta recepata spominje second fermentation ali rečeno mi je da nema potrebe za tim?? Da ili Ne ??
2. Vanilla Beans dodajem na kraju fermentacije, negdje se spominje 2 dana a negdje 2 tjedna ?? Koliko prije?? Što je bolje?
3. Jedan od načina za dobit "full body" je dodati Lactose sugar ( da bude više kremasta, extra body + some sweetness) Kažu da se doda 10 min to the boil, 1Ib ili ti ga 450g cca.
E sad ne znam kako dodati laktozu, da li je prokuhati u malo vruče vode da se rastopi ili što??
Ima li tko iskustva sa laktozom??
Može pomoć....Hvala