pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prvi Vanilla Porter
kad radis tinkturu nije potrebno to stavljati u fermentor, alkohol izvuce sve arome iz bilo cega u procesu maceracije. dovoljno je dodati u pivo prilikom flasiranja. dobro bi bilo u tinkturi usitniti vaniliju sto sitnije prije stavljanja u alkohol. bourbon ili vodka, svejedno je samo da je 40+% alc.
sto se laktoze tice, ona je nefermentabilna. to znaci da ce ti se povecati OG za kolicinu laktoze, ali ce ti biti tesko procijeniti FG, odnosno zavrsnu gustocu, jer nikad ne mozes znati koji dio FG-a se odnosi na nefermentabilni secer iz slada, a koji na laktozu.
sto se tice zadnjeg pitanja, moras napisati kolicinu piva koju planiras kuhati i planirani OG, da bih ti mogao odgovoriti.
e da, i nema glupih pitanja
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|