rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Prvi Vanilla Porter
(28.11.2015, 08:38 )MadMug Wrote: Može jedno brzinsko pitanje, ne stignem tražiti info a ti si brz na odgovorima ;-)
Prebacujem pivo iz fermentora u boce i ne znam da li da dignem sa vrha onu gnjusnu pijenu jer sam negdje čitao da se može to filtrirat da je to junk.
Moram ubaciti šečer i sve promješati ali ne bi htio imate ovu pjenu u pivi.
Prvi put sam radio second fermentation pa je nije bilo.
Mogu li to odstaniti sa vrha????
Obavezno koristi drugu posudu iz koje ćeš flaširati (botling bucket, one bačve Zlatar su odlične i jeftine), taj dio opreme ti je bitan isto koliko i to da nemaš "pjenu" u pivu, a možeš koristiti i kao fermentor.
PIVO NIPOŠTO MJEŠATI!!! Jer će doći do oksidacije, a to ne želimo u pivu.
Naspi vodu sa šećerom za karboniziranje (ima sve već objašnjeno na forumu) na dno BB (botling bucket) i polako preko toga pivo i ne mora se mješati.
Ukoliko baš bude trebalo, to treba uraditi veoma pažljivo sterilnim mješalom.
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|