Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Filtracija psenicnih i razenih piva
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Filtracija psenicnih i razenih piva
Kod piva sa velikim udjelom psenice, a posebno razi, filtracija sladovine je uvijek otezana. Ovo posebno vrijedi za raž koja sadrzi najvise ljepljivog, gumenastog beta-glucana.

Kod ovakvih piva uvijek je preporucljivo uraditi step mash sa pauzom na 40C koja utice na razbijanje beta glucana, ali opet to nije dovoljno da bi sladovina normalno potekla.

Ni psenica ni raz nemaju svoju prirodnu cvrstu ljusku koja kod jecma drasticno olaksava cijeđenje sladovine, jer se trop sabije, slijepi i nije rastresit.

Amerikanci kao dodatnu pomoc kod cijeđenja koriste rizine ljuske. U evropi je koliko sam vidio jako tesko doci do njih, a nisu ni jeftine.

Ja sam do sad koristio heljdine ljuske s jako dobrim uspjehom, ali im je mana bila ta sto ih treba dobro isprati u nekoliko voda.

Danas mi je stiglo 5 kg ljuske od spelte (pira). Pir je stara sorta psenice koja je do nedavno skoro bila zaboravljena. Zadnjih godina pocela se ponovo uzgajati. Ima jako tvrdu ljusku, pa je po mom misljenju idealna za pomoc kod filtracije. Ovdje s ovom ljuskicom pune jastuke, a nisam naisao nigdje da je koristena za filtraciju piva.

Ne vidim ni jedan razlog da je ne bih mogao koristiti. Pod rukom je jako cvrsta kao plastika.

Uskoro kuham witbier pa cu isprobati.

[Image: pir2.jpg]

[Image: pir.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Filtracija psenicnih i razenih piva - by pivska mušica - 03.12.2015, 05:22

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools