tomomoto
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Corn Sugar - Dextrose
(27.12.2015, 09:29 )pivska mušica Wrote: bijeli kuhinjski secer (saharoza) je disaharid, sastoji se od vezanih molekula glukoze i fruktoze. dekstroza je monosaharid identican glukozi i sastoji se od samo jedne molekule. kvasac jednako uspjesno preradjuje i jedan i drugi, ali mu za glukozu treba malo vise vremena jer mu je teze metabolizirati te dvije spojene molekule, nego samo jednu molekulu u dekstrozi. u tom naporu da razbije te dvije molekule iz kuhinjskog secera pa ih metabolizira, teoretski, moze doci do stvaranja vise nepozeljnih okusa, nego u slucaju dekstroze koja je najjednostavniji secer i kasac ga bez problema preradjuje. sto se mene tice, ja sam samo primjetio da se sa dekstrozom piva nesto brze karboniziraju, ali neku znacajnu razliku u okusu nikad nisam primjetio. koji god da izaberes neces pogrijesiti, samo pazi na kolicine.
edit: a sad vidim da hoces da secerom pojacavas alkohol u pivu. ja sam mislio da radis karbonizaciju. odmah da ti kazem, nemoj to raditi ni slucajno osim ako nije bas u svrhu isusivanja piva. razocarat ces se kako ce to izgledati ako pretjeras preko 10%.
Što se tiče karbonizacije ni ja nisam primjetio nikakvu razliku u okusu.
Pivo bi bilo ABV 8.1% odnosno 1.35kg bi ispalo na 45l u fermentoru.
Misliš da to pivo ne bi bilo ok?
Ovo je recept:
kvasac us-05
United Kingdom - Maris Otter Pale 60.6%
German - Pilsner 38 30.3%
Corn Sugar - Dextrose 9.1%
Citra Boil 60 min
Cascade Boil 30 min
Citra Boil 30 min
Cascade Boil 15 min
Citra Boil 15 min
Cascade Boil 5 min
Citra Boil 5 min
Cascade Dry Hop 5 days
Citra Pellet 12 Dry Hop 5 days
|
|
|