Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Weihenstephan Weizen kvasac
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Weihenstephan Weizen kvasac
Ovo je po mom misljenju najbolji dostupni kvasac za weizen piva i kvasac s kojim se moze modifikacijama u rezimu fermentacije postici najvise razlicitih efekata. Ovi razliciti efekti se postizu overpitchom/underpitchom u kombinaciji sa toplijom/hladnijom fermentacijom. Za balansirani clove/banana profil fermentacija bi trebala ici na fiksno 18C bez oscilacija sa normalnim pitch rate-om. Pitching temperature takodje na 18-20, ne vise. Restovi su kod psenicnih piva jako bitni, posebno ferulic acid i protein rest. Osim toga psenica nema isti pH kao jecam, pa treba na to isto obratiti paznju kod ukomljavanja. Kvasac i treba da se osjeti u weizenu, ali mora imati ugodan okus i miris. Ako je bilo sta off, onda si negdje zeznuo s procesom. Cold crash nemas potrebe da radis, ali hladna stabilizacija na 10-ak stepeni je ok. Pivo mora biti spremno za pice u roku od dvije sedmice nakon flasiranja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Weihenstephan Weizen kvasac - by galabl - 18.02.2016, 10:56
RE: Weihenstephan Weizen kvasac - by gajba - 18.02.2016, 11:13
RE: Weihenstephan Weizen kvasac - by pivska mušica - 18.02.2016, 11:14
RE: Weihenstephan Weizen kvasac - by galabl - 18.02.2016, 11:47
RE: Weihenstephan Weizen kvasac - by galabl - 19.02.2016, 08:03
RE: Weihenstephan Weizen kvasac - by gajba - 19.02.2016, 08:58

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools