RE: Ukratko o medovini
pozdrav MacKenzie i dobro došao na forum. na internetu imaš masu informacija o medovini i generalno ljudi koje prave medovinu dijele se na dvije velike skupine - oni koji kuhaju med i oni koji ne kuhaju med.
ja nemam nešto previše iskustva s medovinom, ali čitajući o toj tematici svrstao sam se među ove koji ne kuhaju med.
da bi zadržao sva ljekovita svojstva i karakteristike, med se ne bi smio zagrijavati na temperaturu višu od maksimalne temperature u jednoj košnici a to je 35-40°C. sve temperature preko toga značajno uništavaju medne arome, ali i sve enzime u medu. jako je bitno kupiti ili nabaviti med direktno od pčelara, dakle sirovi, nepasterizirani med. većina kupovnih komercijalnih brendova su pasterizirani medovi, što znači da su zagrijani na temperaturu od 71°C čime su se uništili svi mikroorganizmi, ali s druge strane, cijena je bila da je dosta arome uništeno i svi enzimi, a ti upravo tu aromu želiš u svojoj medovini.
istina je da med sadrži dosta mikroorganizama i divljeg kvasca u sebi i da se ti organizmi ne mogu razvijati u medu kao takvom, ali postoji mogućnost da se počnu razvijati u razrijeđenom medu, odnosno mednom moštu. na tebi je da odlučiš da li ćeš preuzeti rizik ili nećeš. u tutankamonovoj grobnici nađen je med star 2000 godina koji je bio potpuno normalan i jestiv.
ja ovu medovinu sa slike nisam kuhao, nego sam med istopio u mlakoj vodi, naravno, nastojiš da sve bude sterilno. također aeracija je jako važna a na taj način još i dodatno otopiš med u vodi, odnosno dobiješ konizistentniji mošt.
što se recepta tiče, napisao sam ga iznad. da bi dobio ovu gustoću treba ti otprilike 2,5 kg meda na svakih 5 litara vode. bilo bi odlično da imaš hidrometar i da to možeš i izmjeriti i upratiti, a hidrometar ti je bitan i za mjerenje završne gustoće. zagriješ vodu na nekih 40°C i u nju uspeš med koji si prethodno, ako je bio kristaliziran, u teglama dekristalizirao tako što si ih direktno zagrijao u nekom loncu u vodi. i to je to, dobio si medni mošt koji dobro aeriraš sa bušilicom i nastavkom za miješanje farbe. nakon toga točiš u demižon i dodaš začine i kvasac.
fermentiraš kako sam i objasnio.
živio!