Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija)
This post was last modified: 16.11.2012, 08:10 by AleksandarV.
Najvažnija stvar.

Pošto se kuhanje piva dijeli na dvije faze. Prljavu i čistu. Neophodno je obratiti posebnu pažnju na adekvatno čišćenje i dezinfekciju.

Pod čišćenjem se podrazumijeva, uklanjanje prljavštine (zemlja, ostatci piva i sl.), koji mogu da zaštite mikroorganizme od djelovanja dezinficijensa.
Tek onda se prelazi na dezinfekciju nekim od dostupnih sredstava za dezinfekciju. Najbolja su ona koja se ne moraju ispirati (Starsan npr.), kako bi se sve što lakše uradilo. Jer svako ispiranje za sobom vuče opasnost od naknadnog zaprljanja.

Ispravna dezinfekcija je važna, iz tog razloga, jer se fermentacija odvija na pa skoro sobnoj temperaturi.
Ako znamo da je idealna temperatura za razvoj mikroorganizama od +4 pa do +60C (pojedini mikroorganizmi vole i niže i više temperature, sjetite se salmonele u sladoledu) i da se radi o hranjivoj sredini (pivo je ipak hrana Big Grin). Ako ostane mikroroganizama u dovoljnoj količini (dezinfekcija pa i sterilizacija nikada do kraja ne uništavaju mikroorganime), može da dođe do kvarenja piva. I uništavanja vašeg truda od kojih mjesec dana i više.

Prva ili prljava faza podrazumjeva mljevenje ječma, ukomljavanje i kuhanje sladovine sa završnim dodavanjem hmelja.
Onoga trenutka kada skinete sladovinu sa šporeta i počenete da je hladite, započinje čista faza.
Sladovinu što brže ohladite, kako bi se sačuvala sva prijatna svojstva piva i kako bi se spriječio rast mikroorganizama. Što se sladovina brže ohladi, manja je šansa da će se zaprljati.
Tada je trebate prebaciti u fermentator. Fermentator, kutljače za mješanje sladovine, posude za rehidraciju kvasca treba da budu ispravno dezinfikovane (pročitajte uputstva proizvođača dezinficijensa i ne improvizujete no od riječi do riječi postupite po uputstvu).
Poklopac fermetatora dobro zatvorite da ne ulazi zrak spolja. Postavite airlock i naspite vodu kako bi sve bilo hermetički zatvoreno (na jednom primjeru sam vidio da u airlock sipaju votku Big Grin umjesto vode.). Naravno i ova voda bi trebala da bude sterilna (prokuhana).

I to je to što se tiče ispravnog čišćenja i dezinfekcije.

Svako otvaranje fermentatora radi uzimanja uzoraka za probe treba da se radi što pažljivije i sva oprema kojom se rukuje i koja dolazi u doticaj s pivom treba da bude dezinfikovana.

Kada dođe vrijem za flaširanje, flaše operite i dezinficirajte. kao i crijevo za pretakanje i čepove.

Ostavite da dozri i uživajte.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Sanitacija (čišćenje i dezinfekcija) - by AleksandarV - 16.11.2012, 08:06

Forum Jump:


Users browsing this thread: 13 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools