Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
This post was last modified: 15.03.2016, 12:17 by Mornar.
Pozdrav drugari! Nije me bilo baš dugo. Nakon što sam se naložio na kuvanje piva prošlo je mnogo vremena do kad sam zaista preuzeo nešto po tom pitanju. Bio sam aktivan na drugom forumu, ne znam ni ja što, a ovde sam prvo otvorio nalog.
Elem, kupljena je oprema u majstoru za pivo, sve sem lonca za kuvanje, u ovom slučaju bačve.
U nedelju sam kuvao prvu turu APA i sve sam zas*ao. Kuvao sam 15l. Prvo nisam mogao da održavam 68c tokom kuvanja sladovine, znala je ići preko temperatura, jer je takav gorionik, gotovo se ugasio a drži jaku temperaturu. Drugo, roknem hmelj tokom kuvanja sladovine, zbunio se jbg. Kuvao sve ukupno 65min. Treće Zagrijem odredjenu količinu vode da isperem trop(slad) medjutim slad upio mnogo vode tako da sam morao i hladnom vodom ispirati. Stavim 17l na kuvanje nakon toga i izmjerim OG koji nisam trebao mjeriti tada. Opet neznanje. Kuvao tako 60min sa sve temperaturom nestabilnom ponovo. Hladio sam tako što sam bure stavio u veći škaf u koji sam ubacio crijevo kroz koje je non stop išla voda. Brzo je spala temperatura do recimo 30c, a posle veoma veoma sporo. Na kraju odustao na nekih 26c. Umjesto 15l imao 16l tečnosti u koju sam dodao kvasac i izmućkao. Nakon 2 sata nakon nekih savjeta prokuvam 25g hmelja u 2l vode i ubacim to u fermentor i opet izmućkam. Sad sam iz radoznalosti mjerio gustinu, pokazuje 1.067.
Znači usr* sam sve.
Sutra opet kuvam novih 15l od ostatka sirovina.
Imam par pitanja:
Da li se recimo u sat vremena kuvanja računa i 5-10min zagrijavanja vode ili ne?
Da li smijem mješati sladovinu tokom kuvanja? Da li smijem mješati tečnost (zaboravih stručan naziv) pri hladjenju? Čini mi se da ne bih smio tad zbog oksidacije?
Kad mjerim temperaturu dal sladovine ili čiste tečnosti, kako postaviti termometar, jer ako njegovo dno stavim bliže dnu bačve, ono normalno pokazuje veću temperaturu nego pri vrhu tečnosti?
Kako provjeriti da li radi kvasac u fermentoru?
OG mjerim nakon hladjena i sipanja u fermentor?
Udavih sve ovolikim postom, znam... Ako ima ko voljan da odgovori, hvala mu.
p.s.
Recept je sledeci(prepisano sa papira):
Recept je za 15 l.
Boil time: 60min
Batch size 15l (fermentor volume)
Boil size 15l
Efficiency: 50%
OG 1.049
FG 1.011
ABV 4.9%
IBU 41.19
SRM 11.09
3,9kg German Pale Ale
0,4kg UK Crystal 60L
0,25kg German Wheat Malt
HOPS:
20g cascade 60min
20g cascade 15min
10g cascade 5min
10g amarillo 5min
(svi su Pellet, cascade je AA:7, a Amarillo je AA:8.6)
Kvasac US-05
Ne volim da me oblikuje društvo.