Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
Ako mogu opet da se umijesam Smile 'Lag time' je vrijeme od ubacivanja kvasca u sladovinu do pocetka fermentacije. To je vrijeme u kojem se kvasac adaptira na nove uslove, apsorbira sav dostupan O2 iz okruzenja i trosi zalihe glikogena uz pomoc kojeg gradi celijsku membranu. Znaci to su prvi sati nakon sto se doda kvasac u sladovinu. Sto je kraci 'lag time', odnosno sto prije krene fermentacija to bolje. To je takodjer znak da smo dobro pripremili sladovinu i kvasac, da je sladovina dobro zasicena kisikom, da je pitching temperatura bila dobra i da kvasac nije sokiran. Normalno vrijeme za lag time je izmedju 6 i 12 sati, ali zavisno od mnogih faktora moze potrajati i krace, ali i duze.

A sto se tice postfermentacijskih procesa koje spominjes, u pravu si.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje - by pivska mušica - 21.03.2016, 02:25

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools