galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Ko što neko reče, stari član prvo kuvanje
(21.03.2016, 02:25 )pivska mušica Wrote: Ako mogu opet da se umijesam 'Lag time' je vrijeme od ubacivanja kvasca u sladovinu do pocetka fermentacije. To je vrijeme u kojem se kvasac adaptira na nove uslove, apsorbira sav dostupan O2 iz okruzenja i trosi zalihe glikogena uz pomoc kojeg gradi celijsku membranu. Znaci to su prvi sati nakon sto se doda kvasac u sladovinu. Sto je kraci 'lag time', odnosno sto prije krene fermentacija to bolje. To je takodjer znak da smo dobro pripremili sladovinu i kvasac, da je sladovina dobro zasicena kisikom, da je pitching temperatura bila dobra i da kvasac nije sokiran. Normalno vrijeme za lag time je izmedju 6 i 12 sati, ali zavisno od mnogih faktora moze potrajati i krace, ali i duze.
A sto se tice postfermentacijskih procesa koje spominjes, u pravu si.
Lapsus.. mislim na ono vrijeme poslije
|
|
|