danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
This post was last modified: 24.04.2016, 12:39 by danny_boy.
@MadMug
Iz izvjestaja je sve jasno , a tako si i ti pretpostavio u svojim pitanjima br. 1 i 2. S obzirom da se cesmovace cesto klorisu potrebno je da je mislim dan prije natocis i pustis da odstoji (mozda cak i prije). Postoji i opcija sa prokuhavanjem takve vode da se klor eliminise. Proguglaj malo pa vidi. Mlijecnu kiselinu dodaj prema Musicinom savjetu i sve super.
Sretno sa kuhanjem!
(24.04.2016, 12:01 )MadMug Wrote: (24.04.2016, 11:07 )danny_boy Wrote: Morao bih vidjeti izvjestaj da skontam kako si sta podesio. Jer se zasebno podesavaju vode za mash/sparge. Mozes okaciti na post pdf izvjestaj.
Savjet, dodaj rucno jos malo mlijecne kiseline tako da ph bude oko 5.3. Podesicu to u kalkulatoru da sam racuna, sada on nadje minimalnu potrebnu kolicinu da PH bude ispod 5.6.
Stavio sam pdf izvještaj u post.
Kad ubacim 6 ml mliječne kiseline spusti mi Ph na 5:28
Kad treba staviti mliječnu kiselinu, je li u kominu kad i ostalu kemiju?? Podesi ti da bude oko 5.4, znaci dodaj oko 6ml mlijecne kiseline. U tom slucaju ce ti pri ukomljavanju (uz bilo kakva odstupanja) sa 99.99% sigurnosti kiselost biti izmedju 5.2 i 5.6.
|
|
|