RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
@stane
Tema je davno pokrenuta, ali je sve aktuelnija. Davno se moglo naslutiti gdje to sve ide. Koliko mogu vidjeti i na globalnom nivou sve se cesce postavljaju pitanja opravdanosti odnosa kvalitet/cijena crafta.
U jednom momentu trziste je oskudijevalo dobrim pivama, potom su pokrenute craft pivare koje su nudilo upravo ono sto nedostaje, ali se lagano formirala neka vrsta monopola. To je dovelo do po mom misljenju astrononskih cijena kada je u pitanju craft pivo. Da se razumijemo, pojedina piva i zasluzuju veliku cijenu ali vecina ne.
Fakin IPA u ZG kosta oko 12 kuna (3,5km). Kada se uzme u obzir transport, marza i ostali troskovi cijena od 6km i nije prevelika. Ono sto je pitanje, da li to pivo vrijedi toliko?! Pio sam ga, i sto se mene tice ne vrijedi skoro nista i nemam zelju vise da ga ikada popijem.
Ono sto je najveci problem sa kojim se kultura craft pivarstva susrece jeste plasiranje neispravnog piva needuciranim pivopijama pod raznim geslima koje objasnjavaju da pivo treba biti neobicno, otkaceno i sta ja znam sve. To je najgora moguca reklama za craft, i mahom slusam ljude koji su to prvi put probali kako govore da craft ne valja nista. Naravno, trudim se ljudim pojasniti da ima imalo drzave da bi oni koji prodaju takvo pivo imali posla sa sanitarnom inspekcijom, a ne sa musterijama.
Razlog zbog kojeg mi i jesmo u ovoj prici nije zelja za jeftinim pivom (to vec imamo u svakom granapu), nego bas potreba za kvalitetom po prihvatljivoj cijeni.
Svi mi znamo koliko kosta proizvodnja piva, od opreme, prostora, sirovina te otprilike sta sve ostalo utice na cijenu konacnog prouzvoda. Ipak, moje misljenje je da ce opstati samo oni koji budu mogli proizvesti odlicno pivo po "odlicnoj" cijeni. Za mene je to upravo ono sto radi Zmajska. Cijena piva u prodavnicama je oko 12 kuna, po meni potpuno opravdano.
Trziste ce samo da regulise ko ima opravdanu cijenu, a ko ne. To ne moze da se desi preko noci, ali je u konacnici neminovno da se desi.
Srecom sve veci broj domacih proizvodjaca ce siroj populaciji prezentirati sta je to craft pivo i kakvo ono treba da bude tako da ce oni koji ne nude kvalitet lagano otpadati.