pivska mušica
BeerFly Brewery
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Par pocetnickih pitanja
Pozdrav i tebi i dobro dosao.
1. Bazni slad je upravo to kako si opisao, uglavnom se koristi kao osnovni izvor secera. Samo sto baznih sladova ima puno vrsta. Munich je isto bazni slad, Vienna takodjer. Tako da bi ja baznim sladom nazvao onaj slad koji se moze bez problema koristiti sa 100% udjela u pivu. Sve ostalo su specijalni sladovi. Tebi kao pocetniku najzanimljiviji ce biti Pilsnerski i Pale Ale slad kao bazni sladovi.
2. Ne treba ti nikako sekundarni fermentor, osim ako neces raditi lagere ili neka druga piva koja zahtjevaju sekundarnu fermentaciju (npr vocna piva i slicno)
3. Sto se RO filtera tice slobodno koristi 100% RO vodu. Ako jos nisi uhodan sto se tice prilagodjavanja, onda dodaj od oka 2 g gipsa u mash. Kad se uhodas s kalkulatorima i kad malo skontas vidjet ces u cemu je stvar tema je preopsirna. Imas u podforumu voda dosta tema, a imas i predavanje od danny_boy, pa malo procitaj.
4. Iako nisi pitao, podsjecam da ti je za dobro pivo jako vazna kontrola temperature fermentacije. Ne znam jesi se pobrinuo za to, ali ako nisi da imas na umu.
Sretno s kuhanjem!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|