Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Trajanje odlezavanja u fermentoru
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
Trajanje odlezavanja u fermentoru
Ovih dana sam uveo novi rezim odlezavnja u fermentoru poucen ranijim dobrim iskustvom sa hoppy wheatom sa US 05 kvascem. Tad sam ga za potrebe festa u Mostaru drzao 5 dana na 19C i onda pustio da se digne 2 dana na sobnu tj 24-25C jer je bilo ljeto. Flasirao sam sedmi dan i u flasama je odlezalo 6 dana i taj 6. dan je bio fest. Pivo je ispalo fenomenalno. Ni traga "zelena jabuka" i drugim off flavorima karakteristicnim za rano skidanje sa kvasca.

Sada radim sljedece: 9 dana primarne fermentacije na temleraturama u zavisnosti od stila (17-19C) zatim 3 dana na 21 C (diacetil rest) i 2 dana cold crash. To je ukupno 14 dana u fermentoru i tada ide flasiranje.

Do ovoga sam dosao citajuci i Yeast knjigu (gdje uglavnom savjetuju 21 dan) ali i iz iskustva maltene svih pivara koje imaju slicne rezime kako bi skratili vrijeme boravka piva u fermentorima).

Sta mislite o ovome?
Find Odgovori



Messages In This Thread
Trajanje odlezavanja u fermentoru - by galabl - 20.01.2017, 11:44
Trajanje odlezavanja u fermentoru - by Mornar - 25.10.2018, 03:22

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools