galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
Trajanje odlezavanja u fermentoru
Ovih dana sam uveo novi rezim odlezavnja u fermentoru poucen ranijim dobrim iskustvom sa hoppy wheatom sa US 05 kvascem. Tad sam ga za potrebe festa u Mostaru drzao 5 dana na 19C i onda pustio da se digne 2 dana na sobnu tj 24-25C jer je bilo ljeto. Flasirao sam sedmi dan i u flasama je odlezalo 6 dana i taj 6. dan je bio fest. Pivo je ispalo fenomenalno. Ni traga "zelena jabuka" i drugim off flavorima karakteristicnim za rano skidanje sa kvasca.
Sada radim sljedece: 9 dana primarne fermentacije na temleraturama u zavisnosti od stila (17-19C) zatim 3 dana na 21 C (diacetil rest) i 2 dana cold crash. To je ukupno 14 dana u fermentoru i tada ide flasiranje.
Do ovoga sam dosao citajuci i Yeast knjigu (gdje uglavnom savjetuju 21 dan) ali i iz iskustva maltene svih pivara koje imaju slicne rezime kako bi skratili vrijeme boravka piva u fermentorima).
Sta mislite o ovome?
|
|
|