spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Problem sa fermentacijom
(08.02.2017, 12:13 )dandrug Wrote: Prvu turu pravim, slabo sam šta pročitao sa ovog foruma jer sam lijen pa sad imam isti problem kao prethodnici, prije 5 dana skuvao pivo i vrenjača mirnija od mog pokojnog djeda.
Pravio sam pale ale po receptu oldbridza, kvasac safale-o5 čitava kesica.
Plastični je kanister od 10 litara u njemu je oko 7 litara "piva".
Ja nisam hidrirao kvasac već sam slad na 20 stepeni crijevom pretakao iz lonca u fermentor i nakon pola sam istresao kvasac direkt iz kesice u fermentor i nastavio pretakati do kraja.
Pored fermentora sam stavio flašu sa vodom i u njoj mjerim temperaturu gdje se nadam da je i u fermentoru slična i temperatura mi se kreće od 17 do 19 stepeni. Držim sve ovo pokriveno kako svjetlost ne bi uticala.
Oko fermentora miriše na zrele jabuke.
Da li sam šta zajebao zato što nisam pripremio kvasac u toploj vodi ili sladu? I koje su šanse da od ovoga postane pivo?
Jesi aerirao?
Možda si od lijenosti zaboravio pročitati da je potrebno aerirati.
Neću ti reći kako se to radi.... sjedni i čitaj.
|
|
|