RE: Odaberi jedan stil
da ne započinjem novu temu (ovo što sam do sad probo i meni je IPA za sad najbolja):
na druženju u Visokom zusko mi je reko interesantnu stvar: sve me nekako zapane da zakuham pivo koje ne volim. razmišljo sam dosta o zuskovoj izjavi i skonto da sam i ja u svom kratkom bavljenu našim plemenitim hobijem, skuho 4-5 tura od vrsta koje sam možda mogo probat negdje i skontat da to nije nešto što mi je pri vrhu liste.
od druženja u visokom skuho sam porter, SNPA, stanetovu ražu i prošli četvrtak zombie dust po treći put (ovaj put bez karameliziranja, po onom klasičnom receptu iz beersmith baze). sve pive koje volim da pijem i koje su mi do sada svaki put ispale super (ražu sam kuho prvi put).
na tragu svega toga, čito sam zanimljiv članak neke kolegice homebrewerke iz amerike, koja je prešla sa 5-galonskih tura na ture od 5 litara. nabrojala je kamaru nekih prednosti (tura se skuha nemjerljivo brže, handling je lakši sto puta, zimi možeš kuhati na šporetu u kuhinji u šerpi za špagete koju ti je mama poklonila na useljenje ..) i ono što je najvažnije i o čemu razmišljam, ovako male ture su odlične za eksperimentisanja.
i sad fakat razmišljam o nekom mini setingu za turu do 10 litara. da li je ko kuho ovako male ture? iskustva i to?
čini mi se da nas puno u poprilično ranoj fazi krene eksperimentisati i onda bude tu pive s kojom nikako nismo zadovoljni. što se mene tiče, dobar bi savjet bio da se prvih godinu dana plaho ne šara sa stilovima. APA, pa onda IPA kao prirodni korak dalje, za zimu porter ili stout i to je to.