Recept za "pivo" VELIKI NARODNI KUHAR 1952.
Čuo sam priču da su prije rata u jednom gradiškom selu ljudi pravili pivo jer je jedna baka imala recept. To njihovo pivo je bilo čuveno po tome da su im u jednom trenutku počele pucati flaše, to pucanje je bilo toliko jako i opasno, da su svo pivo morali odnijeti na njivu i duboko zakopati.
Ne znam koji je to recept bio, ali možda je to ovaj na koji sam naletio.
Sastojci
18 L VODE,
300 GR PRŽENOG JEČMA-KNAJPOVOG
20 GR HMELJA
ŠAKA KUKURUZNOG BRAŠNA
250 GR ŠEĆERA
20 GR KVASCA
U POSUDU STAVITI VODU,JEČAM I HMELJ.
LONAC STAVITI NA ŠTEDNJAK I KUHATI TEKUĆINU 1H, ALI MORA STALNO KLJUČATI.
U PLATNENU VREĆICU STAVITI ŠAKU KUKURUZNOG BRAŠNA,SPUSTITI VREĆICU S BRAŠNOM U TEKUĆINU I KUHATI JOŠ 1H.
NAKON TOGA PROCIJEDITI TEKUĆINU KROZ RIJETKU KRPU, DODATI ŠEĆER,PROMIJEŠATI I TEKUĆINU OHLADITI.
U OHLAĐENU TEKUĆINU DODATI KVASAC,PROMJEŠATI I OSTAVITI DA SE KVASAC IZJEDNAČI S TEKUĆINOM. PROMJEŠAJTE! SAD TEKUĆINU FILTRIRATI KROZ GUSTO PLATNO,
NAPUNITI BOCE I HERMETIČKIM ČEPOM IH ZATVORITI. MOŽE SE UPOTRIJEBITI NAKON 3 DANA. PRIJE IZNOŠENJA NA STOL PIVO TREBA RASHLADITI! ŽIVJELI!