Početnićki problemi
Dobar dan.
Evo već par dana čitam sve moguće teme na ovo forumu, kako bi saznao što trebam raditi kao početnik i kako da mi pivo ispadne u redu. Nažalost, što više čitam - to imam više problema/pitanja.
Ako bi bila neka dobra duša da mi objasni moje nedoumice.
Dakle, kuhao bi pivo iz onoga "gotovog paketa" trenutno nemam mogućnosti raditi all grain, što zbog prostora, što zbog činjenica da nemam adakvatne temperatura za odlažavanje, što zbog tek rođenog djeteta itd....
Sve u svemu, prvo bih ovako pokušao, pa onda ako mi uspije i kad se malo spraksiram, uhvatim ritam i zanje, prešao bi na all grain kuhanje piva.
Moje nedoumice:
1. Koji gotovi paket preporučate? Ne mislim na stil piva, već na proizvođača, da je pouzdaniji i da su mu paketi kvalitetniji? Što se tiče stila, mislim da bih radio neki ale, koliko sam uspio pročitati sa lagerima je nešto teže zbog temperatura prilikom fermentacij i odležavanja?
2. Čitao sam da također nisu dobri (ili dovoljno dobri) kvasci koji dolaze sa paketom, pa koji onda preporučate da koristim?
3. Fermentaciju bi radio u inox bačvi, koja ima pipu, ima rupu za vrenjači (uglavnom u njoj sam fermentirao i vino jedne godine). Mogu li u inox bačvi, te da li treba neka posebna procedura za razliku od onih plastičnih starter kit bačvi?
4. Na kojim temperaturama je najbolje fermentirati, predpsotavljam da ovisi naravno o stilu pive i kvascu, ali recimo da pitam za ale pivo ?
5. Sterilizacija opreme - da li to mogu sa onim OXI sredstvom napraviti kvalitetno? Što se tiče baca - kupio bih nove boce - da i njih isti tako steriliziram, ili ih mogu prokuhati / ili sterilizirati u pećnici? Hoće li ovo dvoje biti dovoljno za nove boce?
6. Nakon flaširanja pive, na koliko stupnjeva (nakon što odleži par dana na sobnoj temp.) da držim boce ? Mogu li se boce držati u frižideru ili je to preniska temperatura? Koliko dugo da ih držim ?
Evo za sada su to pitanja, sigurno ću se još nečega sjetiti, ali za sada je dovoljno.
Hvala
Igor