Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 10:17 )billy_tje_kid Wrote: U nedostatku boljeg objašnjenja, koji od ova dva stila mogu "manje zeznuti", to jest koji mi je "lakši" za napraviti - ale ili stout ? (da moram manje paziti na temperaturne promjene)
stout je isto u ale vrsti piva. Ale su piva gornjeg vrenja.
radije gledaj koji stil se tebi više sviđa nego koji manje možeš zeznuti (isto ih možeš sve zeznuti )
što se tiče pitanja iz prvog posta, definitivno bih preporučio da posebno kupiš kvasac, a te što dođu uz kit da baciš. a odabir kvasca ovisi o vrsti piva koju ćeš praviti. Da ne kompliciraš pretjerano prvi put, ako uzmeš neki pale ale odnosno "američke stilove" pale, ipa i sl, onda koristi us-05
ako ćeš praviti "engleske stilove" (stout, porter, bitter,...) onda preporučam s-04. Ali pazi sa njim da imaš dovoljno "head space" u fermentoru (tj da imaš dovoljno praznog prostora između piva i poklopca (recimo 1/3 prostora u fermentoru da je slobodna), jer zna imati jako burnu fermentaciju...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|