Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Manevrisanje 50 litarskim turama
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
nikad neces pretakati vrucu sladovinu iz lonca u mash tun.

iz mash tun obicno ocijedis sladovinu u jedno "pomocno" bure (moze i u fermentor), potom u mash tun uspes vodu za ispiranje i tako oslobodis lonac (ako radis samo sa jednim loncem).

saspes sladovinu iz pomocnog bureta nazad u lonac. pa u pomocno bure opet ocijedis sve iz mash tun.. pa i to sastavis u loncu i krece kuhanje.

ali pazi. tura ti nece biti 50 litara. sa loncem od 28 litara, maksimalno mozes "izvuci" turu od 28-29 litara i to da radis ispiranje na dva puta.

mash tun je u svakom slucaju usko grlo i on ti ogranicava velicinu ture (postoji nacin da paralelno pravis duplu turu, ali to ti na pocetku ne bih preporucio, treba puno toga sinhronizovati).

u praksi ti je to otprilike ovako:
u mash tun od 28 litara mozes ukomiti turu sa ca. 7kg zrnevlja i 20-21 litar vode. i to ti je onda pun mash tun do ivice.

kad ga ocijedis nakon ukomljavanja, 7 kg zrnevlja ti je upilo ca. 7,5 litara vode (znaci, trebo bi prvim cijedjenjem dobiti maksimalno 14 litara sladovine ako je sve ok).

na tako navlazeno zrnevlje ti prilikom ispiranja stane nekih 15-16 litara vode da ne preljeva, i to kad ocijedis dobijes ukupno nekih 28-29 litara sladovine. to ti je sa tim mash tun neki maksimum.
WWW Find Odgovori



Messages In This Thread
Manevrisanje 50 litarskim turama - by giga11 - 03.07.2017, 09:14
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama - by zlimfur - 04.07.2017, 08:23

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools