danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
(04.07.2017, 10:55 )Pivdzija Wrote: kao što samo ime teme kaže, zanima me koliko pivo može stajati u kegu, nakon što se počne točiti?
pretpostavljam da je frižider/komora najbolja za skladištenje takvog piva, ili mi je logika pogrešna?
ajmo kegging iskusnjare pomozite neiskusnom bratu
koliko je vama najduže stajalo, i u kakvim uvjetima je stajalo? Ja imam onaj veliki zamrzivac u kojem kontrolerom odrzavam temperaturu u intervalu od 1C pa do 3C. Unutra ima dovoljno prostora za mislim 8 kegova.
Kada pivo prebacim u kegove, na gaziranje i odlezavanje idu u taj zamrzivac. Pivo sipam u case preko picnic tapa.
Pivo je tu znalo odstajati i po 8 mjeseci (mozda i duze) bez ikakvih promjena kvalitete. Mislim da u takvim uslovima moze stajati skoro pa neigraniceno.
Moje misljenje je da se piva u kegovima (u pubovima) brzo nakon spajanja kvare jedino radi prljavih i inficiranih linija. Jednom kada sistem spojis infekcija iz crijeva se prosiri na bure. Visoka temperatura na kojoj budu kegovi samo ubrza proces. Kada bi i oni drzali kegove na niskim temperaturama trebalo bi znatno vise vremena da se infekcija prosiri na bure.
|
|
|