RE: Električki biab u pvc kanti
This post was last modified: 03.10.2017, 05:46 by Alexius.
Živim u malom stanu i nema gdje kuvat na plameniku, a ni ne zamišljam 50l lonac na šporetu na plin.
Dok sam radio prvi i to mali biab od 8 litara, dok je došlo do 66 stupnja, prošlo je sat i više a tek posle sparge, na vrelište, da ne pričam...
Kad smo več kot plastike, na našem forumu imamo jednog, vjerojatno ih ima i tu, koji zna što govori...
Plastika i otrovi...
Ok, vrenje u pvc, sigurno nešto ispušta, al fermentacija u pvcu, 2 tjedna, šta misliš - ista stvar, otrovi idu u pivo, inox lonac, isto ispušta otrove, kamoli, da je malo ogreben iznutra...
Al pustimo to, od nečega moramo umrjet, pa bolje od piva nego od starosti i ludosti!
Evo, malo o otrovima u pvc a i inoxu, piše u slovenščini jer je copypaste iz našeg foruma...
PP ali (HD)PE plastika je food grade obstojna na 100C. Pri (HD)PE je potrebno pazit na zmehčanje materiala, ker pri 100C se lahko pojavijo ob velikih pritiskih potem mehanski defekti (posedanja "lonca" in/ali puščanje na pipici/grelcu).
Glede sproščanja nevarnih snovi je tudi tako da tisto urco ali dve na 100C se sprosti nekaj plastike v pivo ampak ne mislit da pri 2 tedna fermentacije pri 20C pa nič. Če koga to skrbi naj ne uporablja plastike nikjer. BTW, tudi inox sprošča v pivo krom in sicer tudi v izotopih ki so rakotvorni in strupeni! Pa zdrsan inox bo puščal v pivu kovinski priokus, za plastiko načeloma to ne velja.
Pod črto, ustrezna plastika je ravno toliko varna kot inox lonec in nebi smela puščat priokusov ali pa stupenih snovi v pivu. Pri direktnem gretju je potrebno pazit da se grelec ne dotika materiala in je to vsa umetnost. Sam sem pri "avstralcih" zasledil precej pogosto uporabo plastike v namene kuhanja in očitno tudi v praksi deluje.
Subjektivno mnenje ...
Sam sem uporabljal precej časa PP mashtun (hladilna torba), uporabljal sem za izpiranje PP vedra in precej časa sem rabil tudi mešalne lopatice iz plastike. V osnovi sem se sedaj vse te plastike znebil, pa niti ne zaradi plastike same ampak zaradi prehoda na drugačne postopke in opremo. Plastika je poceni in za začetek je čisto ok, je pa potrebno pazit kaj in kako se jo uporablja. Ker plastika s časom/temperaturo/kemijo začne razpadat se vseeno lahko pojavijo pomisleki ob uporabi take opreme, ampak večina teh pomislekov (ki jih izražate tudi neakteri v tej temi) je totalno neosnovanih.
Samo tolko, da znate, da znam, da je otrovno, al nije ni inox potpuno ok...