ha11oga11o
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 28
Joined: Apr 2016
Reputation:
1
Location: Mostar, BiH
|
RE: Električki biab u pvc kanti
(04.10.2017, 02:28 )vujko Wrote: (03.10.2017, 03:15 )Alexius Wrote: Pozdrav Vujko!
Ako može, poslikaj malo i daj na forum, da se ljudi ne čude o čemu pišem!
Vidiš, da postom više, prijatelj Mater, me pita putem spota, na čemu sam.
Očito ljudi ne poznaju poor man biab kettle (tako ga nazivaju po tuđim forumima)...
Hvala ti za post!
Ovako to kod mene izgleda:
Mene je izrada ove posude za ukomljavanje koštala 10KM (desestkonvertibilnihmaraka)! Kupio sam samo česmu sa kugla ventilom i podloške, uzela mi 20 min. vremena dok sam izbušio rupe za grijač i česmu i
sve to spojio. Grijač i spojnice sam imao od ranije, kantu sam dobio. Za lažno dno sam iskoristio postolje za roštilj iz mikrotalasne.
Evo tabela o plastici:
Vreća iz DM koju ljudi godinama koriste za BIAB je od poliestera, tako da PP kanta u svakom slučaju može da posluži za ovu namjenu. Pa prenosni frižideri koji se koriste za ukomljavanje su napravljeni od polietilena koji je niži temperaturni rang od PP.
Ja sam dve ture piva ukomljavao u ovoj kanti i nisam imao nikakvih problema. Mana ovog sistema je sto je sve "mekano" i mora se veća pažnja posvetiti prilikom čišćenja da nešto ne odlomiš i koristiti mekšu krpu da se ne izgrebe jer je polirana plastika . Naravno, da sam morao sve da kupujem, da bi išao na neku trajniju i čvršću varijantu, ali za početak je ovo odradilo posao.
Pozdrav!
Par pitanja;
- jesi li probao to pivo iz plastike? Ako do sada jesi, i ako valja, po meni je prica gotova Znaci da valja i to je - to.
- gdje si kupio silikonske podloske? obisao sam citavu Hercegovinu i jednostavno - nema!
S druge strane, sta valja ili ne valja od opreme,... ja se obicno zamislim kako i u cemu su stari pivari radili.... ono kada termometar nije postojao, a kamo li neke druge moderne stvari. Samo cistoca i da ne zagori, ostalo sve moze, popit ce se svaka.
Hvala i sretno s kuhanjem obojici
It Is the Business of the Future to Be Dangerous!
|
|
|