Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Medovina - divlja fermentacija
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Medovina - divlja fermentacija
Iz svega sto sam procitao i dosadasnjeg iskustva mogu reci da je to potpuno proizvoljno. Neko nakon mjesec dana vec pije medovinu. Flasira je i ona se blago i izgazira, ali mora biti na hladnom da se uspori fermentacija. Fermentacija kod medovine traje i vise mjeseci.
Ja pretacem 2-3 puta. Svako pretakanje nakon mjesec, mjesec i po dana, kako se sjetim. Nije lose izmjeriti FG hidrometrom prije flasiranja, ali nakon 3-4 mjeseca i 2-3 pretakanja u tom periodu ne bi trebalo biti rizika od pucanja boca. U flasama neka lezi bar 6 mjeseci ali ja sam pio i nakon 2 sedmice. U svakom slucaju odlezavanjem postaje bolja.
Elem, na kvasac koji se istalozio nakon pretakanja ove gore medovine sa nevenom u isto bure sam samo nalio vodu sa medom ponovo i vec je krenulo sa fermentacijom, nakon par sati. Dodao sam i sok jedne narandze (hranljivo za kvasac).
Find Odgovori



Messages In This Thread
Medovina - divlja fermentacija - by galabl - 28.10.2017, 07:57
RE: Medovina - divlja fermentacija - by galabl - 04.12.2017, 06:37
RE: Medovina - divlja fermentacija - by bhgr1 - 04.12.2017, 08:21
RE: Medovina - divlja fermentacija - by galabl - 05.12.2017, 06:57
RE: Medovina - divlja fermentacija - by bhgr1 - 05.12.2017, 09:43
RE: Medovina - divlja fermentacija - by b62p - 11.01.2018, 09:17

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools