Schweine haxe
Evo jedan pivski recept -(za uz pivu za nove godine)
Schweine haxe ili bunceki, a može i teleća koljenica
-za 6 osoba ili 3 koje vole malo više pojesti ...
Sastojci:
3 svinjske koljenice (do 1 kg svaka)
1 manja glavica kiselog kupusa
1 manja glavica crvenog slatkog kupusa
mrkva, bijeli i crveni luk, paprika ljuta,slatka biber-ostalo po ukusu celer peršun itd
Priprema:
Koljenice staviti u šerpu nasuti litar vode i 3 deci piva, posoliti staviti glavicu bijelog i crvenog luka poklopiti i ostaviti da se bari (oko 2h)-po potrebi doljevati vodu -na kraju kad omekšaju koljneice da bude 1 l tečnosti uz njih
-povremeno okretati-paziti da ne zagore na dnu.
U neki dublji pleh pored pomiješati luk, kupuse mrkvu začine (kupus isjeci malo krupnije)
nasuti 0,3 l piva i vode po potrebi -ostaviti na laganu vatru da se polako bari dok sve ne omeksa i dok ova tekucina ne ispari (oko 1h)-miješati da ne zagori...
KAd koljenice omeksaju izvaditi iz serpe i ubaciti u ovaj pleh sa kupusom,zarezati ih uzduž i premazati senfom , a tečnost iz šerpe gdje su se kuhale koljenice dodati isto u pleh...sve staviti u rernu na nekih 1h da se zapeče....prijatno , pivili i sretna nova godina