lakosta88
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation:
0
Location: sarajevo
|
RE: Sweet Stout & IPA
This post was last modified: 31.12.2017, 02:04 by lakosta88.
(31.12.2017, 12:17 )danny_boy Wrote: (31.12.2017, 12:09 )lakosta88 Wrote: Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja? Pa to ti nije isto koristiti suhi iz vrecice kao i isprani.
Isprani je vec hidratisan i moze se slobodno nasuti na wort. Jedino se pravi starter ukoliko treba.
Cisto radi pravilnog ucenja onih koji tek pocinju. Kvasca treba biti taman onoliko koliko proizvodjac na deklaraciji napise. Moze ga biti manje ili vise za odredjene pivske stilove ali to je za napredne korisnike koji tacno znaju sta time zele napraviti (npr @Das Bier i njegovi Weizeni..).
Ukoliko kvasca nema u trazenim granicama dobices naravno pivo, ali sa nepozeljnim mirisima i okusima koje cesto ni sami pivari ne prepoznaju kao greske u pivu.
Zato se nadam sa ce nam predsjednik kupiti vise te kitove pa da odradimo obuku, prodje jos jedna godina...
Ma nisam mislio da je isti rehdrisan i isprani nego sam pokusao objasniti kako kvasac nije takva "babaroga" u pivarstvu kakvom se smatra. Ja isprani recimo drzim sa preostalim pivom iz te ture u jednoj tegli.
(31.12.2017, 12:32 )Stane Wrote: Kolega lakosta88, tvoje zadnje pitanje o eventualnoj aljkavosti je jako dobro pitanje al stvarno, da bi dobio odgovor na to pitanje pošalješ pive na takmičenje i sve odgovore ćeš dobiti.
Ja sam bio aljkav, poslao pivo na takmičenje i dobio šamar koji me je dobro otrijeznio.
Kitove pod hitno nabaviti
Mislim da je ovo najbolji odgovor. Moje pivo je meni odlicno jer nema infekcije ili neki jak ocit off. Vjerovatno ne znam za puno bolje jednostavno zivio
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
|
|
|