Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


sok za razrjedivanje
pppp Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Apr 2017
Reputation: 0 Location: Meadhall
RE: sok za razrjedivanje
Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.

Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.

1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.

Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.
Find Odgovori



Messages In This Thread
sok za razrjedivanje - by redem0n - 19.01.2018, 06:02
RE: sok za razrjedivanje - by pppp - 20.01.2018, 12:17
RE: sok za razrjedivanje - by pivska mušica - 20.01.2018, 08:36
RE: sok za razrjedivanje - by redem0n - 20.01.2018, 05:57
RE: sok za razrjedivanje - by danny_boy - 20.01.2018, 09:42

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools