pppp
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Apr 2017
Reputation:
0
Location: Meadhall
|
RE: sok za razrjedivanje
Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.
Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.
1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.
Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.
|
|
|