Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aeracija sladovine
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:59 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:57 )Pivdzija Wrote:
(28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote:
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.

https://www.gastrograph.com/blogs/gastro...art-3.html
kako nabavi ovu bocu o2 načita se svašta,,i hajd što sam sve benzine ulja i ostalo iznio iz kuce sad svima moram objašnjavati da ne varim uslužno autogeno .https://www.gastrograph.com/blogs/gastronexus/quality-control-in-beer-production-part-3.html
...i znači od sad aeriram samo maslinovim uljem Smile...
.Šalu na stranu,, sad mi treba savjet (kojom metodom da odredim količinu ppm kiska prije fermentacija) -ciljam 10, a prvu aeraciju radio sam tako da sam kroz difuzor u 50 l fermentor na 1 bar puštao 5 minuta O2...I kažu da je loše preći 15 ppm jer to već djeluje kao oksidacija i ima efekte posle na ukus piva.
Find Odgovori



Messages In This Thread
aeracija sladovine - by Das Bier - 13.07.2013, 04:05
RE: aeracija sladovine - by pivska mušica - 13.07.2013, 04:50
RE: aeracija sladovine - by Das Bier - 14.07.2013, 12:38
RE: aeracija sladovine - by pivska mušica - 14.07.2013, 12:45
RE: aeracija sladovine - by Das Bier - 14.07.2013, 12:56
RE: aeracija sladovine - by Alivio - 15.07.2013, 07:24
RE: aeracija sladovine - by Das Bier - 15.07.2013, 09:26
RE: aeracija sladovine - by libor - 20.09.2013, 12:06
RE: aeracija sladovine - by pivska mušica - 20.09.2013, 12:09
RE: aeracija sladovine - by libor - 20.09.2013, 12:31
RE: aeracija sladovine - by civi - 19.11.2013, 02:13
RE: aeracija sladovine - by pivska mušica - 19.11.2013, 03:06
RE: aeracija sladovine - by civi - 19.11.2013, 03:32
RE: aeracija sladovine - by stera - 20.12.2013, 05:41
RE: aeracija sladovine - by radobolja - 20.12.2013, 08:52
RE: aeracija sladovine - by pivska mušica - 20.12.2013, 08:59
RE: aeracija sladovine - by radobolja - 22.12.2013, 10:00
RE: aeracija sladovine - by berabera - 20.12.2013, 09:00
RE: aeracija sladovine - by MIKROPIVOVAR SL - 16.02.2014, 12:29
Re: aeracija sladovine - by danny_boy - 16.02.2014, 12:38
RE: aeracija sladovine - by JackyQ - 09.01.2018, 10:15
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 09.01.2018, 10:38
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 24.02.2018, 04:39
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 24.02.2018, 05:02
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 24.02.2018, 05:44
RE: aeracija sladovine - by Stane - 24.02.2018, 08:47
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 24.02.2018, 09:34
RE: aeracija sladovine - by Stane - 25.02.2018, 08:45
RE: aeracija sladovine - by Pivdzija - 25.02.2018, 06:58
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 25.02.2018, 08:16
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 26.02.2018, 12:10
RE: aeracija sladovine - by rafter - 25.03.2018, 08:42
RE: aeracija sladovine - by Pop - 26.03.2018, 08:10
aeracija sladovine - by mirren - 22.03.2018, 09:42
RE: aeracija sladovine - by Pop - 23.03.2018, 02:17
aeracija sladovine - by spageti - 23.03.2018, 08:35
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 25.03.2018, 09:07
aeracija sladovine - by danny_boy - 26.03.2018, 08:37
RE: aeracija sladovine - by Pivdzija - 28.03.2018, 07:48
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 28.03.2018, 07:52
RE: aeracija sladovine - by Pivdzija - 28.03.2018, 07:57
RE: aeracija sladovine - by danny_boy - 28.03.2018, 07:59
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 07.04.2018, 09:48
RE: aeracija sladovine - by mirren - 19.07.2018, 10:18
RE: aeracija sladovine - by dreamy - 19.07.2018, 10:09
RE: aeracija sladovine - by dreamy - 30.07.2018, 08:35
RE: aeracija sladovine - by velja - 18.08.2018, 09:00
RE: aeracija sladovine - by Komi - 18.01.2019, 01:20
RE: aeracija sladovine - by adisrebrenik - 18.01.2019, 08:54
RE: aeracija sladovine - by Komi - 19.01.2019, 03:00
RE: aeracija sladovine - by euro207 - 25.04.2019, 01:04

Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools