Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par nedoumica
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation: 1 Location: gradiska
RE: Par nedoumica
Da sve su ove metode ok, prva je standardna a druga je slična BIAB (brew in a bag). Ispiranje i služi da maksimum izvučeš iz šerpe u kojoj kuvaš. Svi žele da sa šerpom od 30 litara dobiju bar 25 litara piva.

Neko ispira čak i hladnom vodom, a najčešće se to ispira sa vodom od oko 82 stepena jer ona će se zbog slada ohladiti na 75 stepeni i tako će zaustaviti konverziju skroba u šećer i onda će se taj ostatak šećera izaprati. Npr ja kad ispiram ja stavim taj ocijedjeni slad u drugu šerpu u kojoj je voda od 82 i sačekam 10 min i onda ocijedim.

Program beersmith ili slični ti kažu koliki je očekivani OG, npr. za 15 litara ti treba oko 4 kg slada dok za 20 litara ti treba oko 6 kg. I izvlačenje šećera nije linijska funkcija pa da ako staviš duplo više slada da ćeš dobiti duplo više alkohola. Zato u onom trećem tvom prijedlogu možda bi trebao 7 kg slada ili više uzeti pa ukomiti da bi u njega mogao dodati 5 litara obične vode i da imaš isti OG.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Par nedoumica - by Mister No - 17.05.2018, 08:56
RE: Par nedoumica - by dandrug - 17.05.2018, 11:48
RE: Par nedoumica - by Mister No - 18.05.2018, 12:23
RE: Par nedoumica - by dandrug - 18.05.2018, 11:19
RE: Par nedoumica - by bhgr1 - 18.05.2018, 11:25
RE: Par nedoumica - by Mister No - 18.05.2018, 12:22
RE: Par nedoumica - by bhgr1 - 18.05.2018, 05:13
RE: Par nedoumica - by dandrug - 18.05.2018, 02:10
RE: Par nedoumica - by Mister No - 23.05.2018, 10:23
RE: Par nedoumica - by prokrustMd - 15.06.2018, 06:16
RE: Par nedoumica - by ddelic - 15.06.2018, 07:08

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools