danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(11.06.2018, 05:22 )Stane Wrote: (11.06.2018, 04:23 )svestenik Wrote: Kolege ce mi oprostiti sto linkujem post sa komsijskog foruma umjesto pisanja. Tu je jednostavno objasnjeno dosta stvari oko offova.
APA - Najčešći problemi i kako ih izbjeći Da kako je to naš Zlatni Poljo lijepo objasnio, možda bude i na druženju na Majevici pa će se i u živo moći dosta naučiti U svakom slucaju fantastican post, a ono sto bih ja svakako dodao to su voda i pH. Bez odgovarajuce vode, koja ne sadrzi klor ni u tragovima te pH komine u odgovarajucim granicama 5.2 do 5.6 tesko da ce neko napraviti vrhunsko pivo. Ovo se posebno odnosi na piva koja su osjetljiva kao sto su lageri, ape itd...
Ljudi cesto koriste cesmovacu, a moje misljenje je da je iz nje jako tesko izbaciti klor i da je takva voda najgori moguci izbor za pivo. Postoje neke metode tretiranja cesmovace ali koliko je to efikasno je upitno. Cista izvorska voda ili tretirana RO filterima je prvi korak ga pravljenje dobrog piva.
Kao i obicno, iz svega navedenog jasno je da je kljucno za dobro pivo sve procedure ispostovati do maksimuma inace na proizvodu se sve vidi.
|
|
|