Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pitching - dodavanje kvasca
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
Pitching - dodavanje kvasca
Pozdrav, pivari.

Na druženju na Majevici sam od nekoliko respektabilnih pivara dobio savjet koji dosad nisam vidio na forumu, ali nekako je ostalo nedorečeno u tehničkom dijelu, odnosno provedbi.

Znači, radi se o dodavanju kvasca u wort. Kako su mi majstori sugerisali, kvasac je najbolje dodati na temperaturi od par stepeni ispod željene temperature fermentacije, s tim da i wort i kvasac trebaju imati istu tu temperaturu. U mom slučaju trebao bih ohladiti i wort i kvasac na nekih 16 ili 17 stepeni C, pa tek onda uraditi pitching. Međutim, propustio sam pitat kako u pola sata spustiti temperaturu kvascu sa 25°C ili 27°C na ovih 17°, računajući da kvasac ne smije biti na rehidriranju duže od pola sata.

Tražio sam po forumu, ali mislim da nema teme o dodavanju kvasca, pa bih cijenio malo pomoći.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Pitching - dodavanje kvasca - by mirren - 25.06.2018, 11:43
RE: Pitching - dodavanje kvasca - by Das Bier - 25.06.2018, 11:58
RE: Pitching - dodavanje kvasca - by Stane - 25.06.2018, 09:03
Pitching - dodavanje kvasca - by mirren - 08.10.2018, 10:55

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools