Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
(19.11.2018, 11:16 )zlimfur Wrote: 1) koliko sam procito, najbolje je ohladiti oko donje granice kvascevog raspona (ako je npr od 10-15 raspon, hladis na 11 stepeni) piciras i pustis da se digne sam na 12 stepeni. i tu kontrolises temperaturu.
2) u suhom kvascu sa dobrim rokom i nekakvom normalnom stopom odumrlih celija, trebo bi da imas oko 90 milijardi celija, ako je OG 1.050, mr. racunar kvasca veli da ti treba oko 375 milijardi, sto je oko cetiri kesice. meni se to cini malo previse. do sad sam kuho dva piva donjeg vrenja i oba puta sam radio sa 34/70 saflagerom. za turu od 25 litara sam koristio dvije kesice.. a za ovu vecu od 36, 4 kesice. ova druga je bio onaj zahmeljeni oktoberfest/märzen koji smo pili u martu u marshallu i meni licno puno bolji nego ona prva tura. mislim da je ovdje bolje napraviit overpitch. 1. ja se sa svim slažem
2. za 20 litara og 1,050, mislim da svi proizvođači suhih kvasaca preporučuju količinu od 10gr na 10 litara, po tom za 20 litara treba 20gr odnosno dvije vrećice suhog kvasca
Moje iskustvo kaže da ovaj način daje najbolje rezultate, sad imam na fermentaciji lager i ubacio sam fermolager w koji bi trebao biti klon 34/70 za sad fenomenalno radi
Kod tekućih kvasaca je drugačije
|
|
|