adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(07.03.2019, 08:00 )prokrustMd Wrote: Sinoć smo otvorili prve boce i sve je uredno osim sto nekontrolisano pjeni. Jedna je flaša komplet izašla prilikom otvaranja,a ostale lagano ali dugo pjene nakon skidanja cepa.
Da li je previše šećera ubačeno u flašice? Kupili smo dozator u svezapivo racunajuci da je to to.
Da li je moguce da se sredi pritisak hladjenjem ili nekim drugim procesom?
Inače,pivo je dobro,nije previše gazirano,pjena je postojana,aroma vrhunska,samo sto se mora otvarati u tuš kabini probaj ohladiti dobro pa onda otvarati i točiti...
a što se tiče dozatora/vage il kako ko već mjeri količinu šećera za karbonizaciju koju dodaje dobro je vagati 1g manje po litri ja npr idem na 6-7 i bude sve ok...a u početku sam imao problema sa 7-8g/l ...
(kad su grame u pitanju pretpostavka je da niko od nas nema zlatarsku vagu )
i veoma bitna stvar je određivanje kraja primarne fermentacije i kada flaširati,,, a to se vremenom ˝skuži˝ na svojoj opremi i sa količinama, temperaturama receptima i kvascima sa kojima radimo uz naravno konstatantan fg u zadnja dva mjerenja.
Ovo gore je sve laički rečeno riječima jednog amatera , ako želiš profesionalno odraditi poso onda bi morao početi računati zapreminu co2 u pivu i na osnovu određenog stila piva kalkulisati i ganjati co2 volumes
|
|
|