ninoid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation:
0
Location: Zadar
|
RE: Dry Hop - loše iskustvo
(25.05.2019, 12:12 )Stane Wrote: Tko priča o sofisticiranoj opremi? ( kod mene su email lonci za kuhanje, ima i inox ali kada kuham ture od 23 litre onda kuham u email loncu, plastični fermentori i najjednostavnija oprema, čitaj najjeftinija a da zadovoljava standarde)
Kakva vojnička disciplina?, svi mi eksperimentiramo i to svakako podržavamo ali nikako ne da Us-05 fermentira na 35c, može ali sigurno neće biti
Ako odredim dan za kuhanje onda mi je potpuno svejedno da li ću ostati na kuhanju 4 ili 9 sati.
Svi imaju pravo izbora a ti ako ne želiš skuhati bolje pivo onda kuhaj što god hoćeš
Zapravo ne radim ni ja puno drugačije nego ti samo što ja radim BIAB bez ispiranja (60 minuta + 10 minuta mash out), kuham 20 minuta (+ 20 minuta hopstanda i da se ohladi ispod 80'C da ga mogu preliti u plastični fermenter) i hladim prirodnim putem (no chill) u zatvorenom fermenteru pa sutradan uspem kvasac i stavim vrenjaču.
Nije US-05 radio na 35'C (BE-134 je na 33'C) nego na 27'C što unutar najnovijih fermentisovih preporuka da taj kvasac radi do 28'C. I nije bilo nikakvih estera (upoznao sam estere sa S-04 na 22'C) niti je pivo bilo drugačije nego kada sam ga radio na 20'C.
Znam da bi bilo bolje da mogu regulirati temperaturu fermentacije (kod mene je već sada 25'C preko dana), ali u stanu jednostavno nema mjesta za frižider pa čak niti za neku banjicu da ga vodom hladim. Ali, sada će BE-134 i M29 doći na red do jeseni.
|
|
|