prokrustMd
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation:
0
Location: Modriča
|
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
This post was last modified: 06.07.2019, 05:54 by prokrustMd.
(06.07.2019, 01:37 )adisrebrenik Wrote: (05.07.2019, 06:02 )prokrustMd Wrote: Plan za sledecu turu.
Biab
18kg PaleAle ječam
1,5kg caramel oak ječam
60gr magnum - 60min
300gr saaz - 15,10,5min
Dry hop - 80gr saaz
80gr mozaic
2x15gr safale us-05 kvasac
Ukomljavanje cemo odraditi sa 90l i ispirati sa 25l, tako da racunamo sa nekih 94l sladovine na kuvanju.
Ako sve prodje bez problema,racunamo po nekih 42l u dva fermentora cisto da isprobamo dry hop sa dva hmelja.
Sve savjete i prijedloge prihvatamo
tud je to ,slične ture kuham i fermentiram po oko 42 litra u dva fermentora, flaširam 80-85 litara (zavisi od suhog hmeljenja)...primjera radi ture su sa nekih 20-25 kg slada i sa nekih 60-65 l vode na ukomljavanju i 65-70 na ispiranju-ovisno koji abv ganjam...NA ova dva fermentora obično dodajem 2x2 pkg (11,5 gr) kvasca, radio sam i sa 2x1,5 pkg...Meni ovde samo nije jasno ovaj odnos vode za ukomljavanje i ispiranje...poz
Sa 25l smo ispirali malu turu,mora da sam tu preletio proracun jbg
Mada ce nam iskoristivost ječma biti znatno smanjena zbog BIAB sistema,65l na ukomljavanje i 65l na ispiranje.
Pivopija, slažem se u potpunosti sa tobom što se tiče konstantnosti i softvera,ali dok se u potpunosti ne sastavi herms i uštosi kojekakav softver,moramo kuvati pa kako god da ispadne pivo.
Do sad smo skuvali četiri ture i kako je pivo pristizalo,svako je bilo bolje od prethodnog,nije bilo infekcija (da kucnem u drvo),sastavili smo komoru za održavanje temperature,ispraksali flaširanje.
|
|
|