zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Kveik
(09.03.2020, 07:33 )Dola Wrote: Kad flasiram pivo u roku od 7 ili 10 dana - znam biti razocaran. Desi se da bude prekiselo i bez posebnih aroma i ukusa. Gorcina bude preostra. Grije. Stvari se poprave nakon odlezavanja od 7-10 dana. Kiselost iscezne a arome i ukusi dodju do izrazaja.
Piva sa kveikom su nekako sirovija. Grublja. Bolja su mi piva sa klasicnim kvascima... ali nema odustajanja. Valja prilagoditi recepte - pojacati specijalne sladove i pojacati draj hop.
7-10 dana jeste kratko za flasiranje. ako mi se bas ne zuri pa da silim, ja ostavim pivo na fermentaciji 10-12 dana, ako je suho hmeljeno, onda jos 3-4 dana. i minimalno 3 dana cold crash. tako da od kuhanja do pakovanja prodje obicno 3 sedmice. jako zahmeljena piva nakon pakovanja trebaju nekoliko dana da se popeglaju. kad imas vremena, onda je 2 sedmice od pakovanja do konzumacije minimum. a masa je piva, koje valjaju tek nakon mjesec i vise.. jbg, ovo je hobi strpljenja..
kad mi se zuri, onda ide ili neki najobicniji pale ale bez suhog hmeljenja i specijalnih sladova ili wit.. neipa i kveik su isto opcija, mada se zna desit da silni hmelj iz neipe malo "stipa" po jeziku ako se zuri sa konzumacijom.
|
|
|