Dola
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation:
1
Location: Teslic
|
RE: Kveik
(09.03.2020, 08:05 )zlimfur Wrote: (09.03.2020, 07:33 )Dola Wrote: Kad flasiram pivo u roku od 7 ili 10 dana - znam biti razocaran. Desi se da bude prekiselo i bez posebnih aroma i ukusa. Gorcina bude preostra. Grije. Stvari se poprave nakon odlezavanja od 7-10 dana. Kiselost iscezne a arome i ukusi dodju do izrazaja.
Piva sa kveikom su nekako sirovija. Grublja. Bolja su mi piva sa klasicnim kvascima... ali nema odustajanja. Valja prilagoditi recepte - pojacati specijalne sladove i pojacati draj hop.
7-10 dana jeste kratko za flasiranje. ako mi se bas ne zuri pa da silim, ja ostavim pivo na fermentaciji 10-12 dana, ako je suho hmeljeno, onda jos 3-4 dana. i minimalno 3 dana cold crash. tako da od kuhanja do pakovanja prodje obicno 3 sedmice. jako zahmeljena piva nakon pakovanja trebaju nekoliko dana da se popeglaju. kad imas vremena, onda je 2 sedmice od pakovanja do konzumacije minimum. a masa je piva, koje valjaju tek nakon mjesec i vise.. jbg, ovo je hobi strpljenja..
kad mi se zuri, onda ide ili neki najobicniji pale ale bez suhog hmeljenja i specijalnih sladova ili wit.. neipa i kveik su isto opcija, mada se zna desit da silni hmelj iz neipe malo "stipa" po jeziku ako se zuri sa konzumacijom.
Da se razumijemo - kada napišem flaširam ja mislim na gotovo gazirano pivo koje se može piti. U toj brzini i jeste prva prednost kveika. Druga prednost je u temperaturi fermentacije. Treća je u brzini i jednostavnosti hlađenja sladovine. Četvrta u aromama i gorčini koju daje, peta u otpornosti na alkohol, šesta u lakoći sakupljanja i čuvanja... ali treba ga upoznati i prilagoditi mu recepte.
Najviše sam radio sa Ebbergardenom. Na 25 stepeni vrlo je blag i neutralan. Na 30 je ljutkast, agresivan i gorak. I sve je gotovo za 7-8 dana: fermentacija, kold kreš i gaziranje... grain to glass.
|
|
|